Gernika-Lumo (Bizkaia)

Bonbardaketaren eguneko oroitzapenak

Bonbardaketa eguna zelan bizi zuen kontatzen du. Su-bonbaz eta metrailadorez eraso zioten. Babeslekutik irten ostean, dena erreta eta hildakoen gorpu asko kalean zehar barreiatuta aurkitu zituzten. Etxe barik gelditu zirenez, baserri batera joan ziren.

Transkripzioa

Astelena, da lagun asko egon san Gerniken. Ferijja egune ixesan da arratsaldeko bostetan asi sien da illuntzeko sortzi txerdijjek arte egon sien botaten... bonbak eta... --selan da ori- susko bonbak eta baitte metralladorie, metralladorie ba bai da gero, ba, andik urtenda dana sue egon san deskenduen nora juan bes, esebes, dana ille kalien, da gero baserri batera jun giñen da antxe egon giñen aldi baten. Gero ostabe etorri giñen barrure baiña emen eseuen arrijje ta sue ta negarra baino.
Gero egon giñen, ba, korupien da korupien gengosala jausi san bonba bat an atzeko aldien, kantoìen da arek ateko, arek atzeko ate lodi bijjek jun sien bera, aixie´putz einjje les, da an egon giñen, ba, arnasarik artu esiñik.