Zumaia (Gipuzkoa)

Ternuan, arrantzaleen zerbitzura

Ternuan, arrantzaleen zerbitzura <p>Arrantzaleen zerbitzura egotea zen bere lana Ternua inguruan. 3000tik gora arrantzale zeuden, gehienak galiziarrak, baina euskaldunak ere asko. Euskaldunak ondo ikusita zeuden hasieran; gero hemengoek arrain larregi harrapatzen zutela-eta saltsa sortu omen zen. Mapan erakusten du irla bakoitza non zegoen.</p>

- Han zein zan zure zure lana edo eguneroko…?

- Bai bueno ba bai bai, ba arrantzalien zerbitzuen egotie gure, esateizut 3500 zeuden gallegoak eta euskaldunak, hartuta danak, gehien gehienak marinelak galleguak zian, baño gero euskaldunak ebai. Euskaldunak gehio zian ofizialak, batez ere, konozido batzuk bazuten, Ondarru eta Lekeitioko zeak, urte asko eraman dituztenak han eh, eta ni egon nintzan ba haien zerbitzuan, lehorrian, fabore gehio egite zelako eh: medikuengana juteko, eh uf teknikoakin laguntzeko han zean reparazio gauzak zeudenian eta, bai, baño Saint John´s izan da guretzako ba gure bigarren etxea bezela. Oso ondo hartuta zeuden, gero gauza bixkat zeak hintzak nahastu egin zan atera zienian, ba, zea hemengo barkuak danak asko harrapatzen zutela gehiegi eta es-``esquilmal´´ da, gauza ija danak eta orduan ba, zeak ez ginan han ondo ikusiak izan baino hasieran bai. Baino Saint John´s-en bai eh, Saint John's-en pixu diferentiak izan duzan, baino Saint John's-en bai eta hor eh da uharte hortan Terranovako uhartian Newfoundland eh, hemen dauna hoxe, Newfoundland. Beitu esango izut non dauen, ``haber´´, hemen ixkiña hontan Saint Johns dao eh,  Saint John's eh eta hemen behian, honen, mutur honen bi estratxilaboiek dia San Pedro y Miquelón, eta hori izan zian euskaldunak, bai. Hau ya Port au Port bat portua ta hau da [estuekin egin dioenak euskaldun arraza] baño hau hamasei, hamasei-hamazazpi garren mendekuak dia hauek danak eh, beaien bai ba hau danak, euskaldun izen kutsuko izenak port au choix portutxoa hemen da. Port au choix behaiek inglesak aldatu…

Egilea(k): Jon Urruzuno (Ondarroako Institutua)