Herriko giroa oro har

Santa Marina eliza lehen non zegoen azaltzen du: festak egiten ziren han. San Simon egunean zer egiten zuten kontatzen du. Udan aristokrazia etortzen zen uda pasatzera. Eskola publikoak non zeuden azaltzen du. San Pelaioei buruz hitz egiten du.

Transkripzioa

Santa Marina eliza leno plazuelan erdiyan zeon; orain kale berdiñan, baiño toki ezberdiñan, orain bezela festak egiten ziren.
San Simon egunian, joaten giñan Zarauzko ume danak parrokira, eta han bezperak egiten zituen. Hura bukatzian, joaten giñan “Marqués, Marqués de Narrosko” palaziyoa, eta han maten zuen merienda txokolatia, txokolatia bizkotxuakin, eta espon… ura esponjakin.
Udaan aristokraziya etortzen zan beraneatzera, eta txaletak zauden Mendilautan, esaten ziyoten toki harei. Gabian etortzen ziran musika plazara dantza egitera. Kale nagusiyan zauden eskola publikoak.
San Pelayo egunian festa egiten zan San Pelayoko zelayan. Juaten giñan perkalezko soiñeko loreunakin, eta alpargeta zuriyakin. Jotzen zun bandak: dulzinak eta txistulariyak. Oso ondo pasatzen genduen. Baita ere egoten ziran txurreruak eta barkilleruak, jolasketa ere bai, deitzen ziyoten txuri-gorri. Han diruakin jolasten zan. Festa bukatzian, pasakaillian etortzen giñan plazara.

Egilea(k): Idoia Zurutuza