Doktrina don Juan Azpiazurekin

Doktrina don Juan Azpiazurekin <p>Hileko lehen ostiralean jauna hartu eta aitortu egiten zuten. Zuten paga apurra ere eman egin behar izaten zuten. Astero-astero don Juan Azpiazu etortzen zen doktrina erakustera.</p>

- Lehen ostiraletan izaten al zenuten obligaziyoik eta... Nola izaten zan hori?
- In behar izaten gendun, esto, "los primeros viernes de mes". In behar izaten zan, esto, lehenbiziko ostialetan, este, aitortu eta jaun hartu behar zan, eta geo, pues, paga baldin bagendun, paga exkaxa izaten zan, ba, halan ta guztiz 'e, "los cinco céntimos para los chinitos o para los japoneses... y ahora les diría yo que vayan a dar los cinco céntimos a los japoneses", aber ze esaten duen... Beitu nola bizi dian uain! Bai, egiya da, e! Ta eamaten ez bazendun, mekatxis... Ta geo, astero-astero, astero-astero, larunbatetan etortzen zan Don Juan Azpiazu dotriña eakustea, dotriña eunero eman behar zan, e!! Estudiatu behar zan, baiño geo, aparte, harek esplikatzea. Baiño oso atsegiña zan, zergatik oso gizon atsegiña zan hua esplikatzen, ejenpluakin ta, oso... ez, harekin gustoa eoten giñan.