Urnieta (Gipuzkoa)

Eskolan erdaraz egin beharragatik, asko sufritutakoa

Eskolan erdaraz egin beharragatik, asko sufritutakoa Eskolan asko sufritu zuen, berak ez baitzekien erdaraz, eta maistrak euskaraz ez. Eskolan, askok ez zuten maistrak esandakoa ulertzen; negarrez hasi, eta batzuetan etxera bidaltzen zituzten.

Transkripzioa

-1941. Ordun erderaz hitz eitten giñun ta eskolaa jun eta nik asko sufrittu nun eskolan. Nik euskeraz nekin dana eta maestrak euskeraz ez zekin. Eta hor kontraste hoi ikeragarriya izandu zan. Nik asko sufrittu nun.
-Nungua zen maistra?
-Ez dakit nungua zan. Kanpotik etorriya eta hango mutil batekin ezkondu zan. Hangoakin ezkondu zan, baiño kanpotik etorriya zan eta... Ona zan, nik ez det esaten txarra zanik. Ona zan, baiño ez giñen [ezkiñen] ulertzen. Harrek esaten zuna nik ez nion entenditzen, ta gaizki. Ta nik sufrittu eitten nun asko ta nik bezela beste askok'e bai. Eta askotan nearrez, nearrez ta nearrez, ta igual etxea bialtzen zian. Bai. Ta ez giñan entenditzen, ta hola gaizki pasatzen giñun.