Ubide (Bizkaia)

Erdara nola sartu zen Ubiden

Erdara nola sartu zen Ubiden Eskolan neskek maistrarekin eta mutilek maisuarekin ikasten zuten. Urtegia eraikitzera etorritako langileekin sartu zen erdara Ubiden. Alemaniarrak ere etorri ziren lanera.

- Ta zuek umetan hemen eukiko zenduen eskolie.
- Eskolie, bakotxien egoten zien neskena alderdi baten, ta bestiena beste alderdi baten. Ta maixue ta maixtrie egote zien ta pillo bat e! Nik ez dakit ba egongo gintzezan berrogei edo hogeita hamar-berrogei edo bakotxien egongo gintzezan. Ta nire semiek eta esate aurien, gero obrak etorri zien hona, ta orduko denboran egoten ziela ba berrogeita hamar ta zera, hemen e mutillen eskolan ta bestien be beste horrenbeste. Ta gero hau e euskaldune herri haundixe izen da, baia etorri zien obratakuek, ta orduntxe erderaztu plantau zan hau herrixe. Obrakuek hemen e bizite zien kamaran, behien, hor edozein lekutan biziten zien, ta, hemen be bizi zien e, hementxe, hau hemetik alderdixe ez hor beste alderdixen e bizi zien batzuk eta, ba gero hemen goixen beste batzuk eta, gorau beste batzuk eta, danetan biziten zien jentie, edozein lekuten. Errementaixek ta be egote zien, ta hantxe be biziten zien ta ba jente pobrie, ta hil be asko ite zien hor biherretik honantza ta hor tunelien, hil be asko.
- Ta ordun kanpotik etorten zan jentie biherrien?
- Ordun etorri zien horrek andaluzek eta galleguek eta etorri zien. Alemanak be bai batzuk. “Campo de concentr…” zelan esaten da?
- “Concentración”.
- “Concentracion”etik ekarrite. Alemanak be egon zien, bai.
- A bai?
- Ta gero ia bertan geratu zien?
- Ba batzuk bai, horrek alemanak be bai batzuk hemen e, hemeko neskakaz ezkondute. Ta beste kanpoko batzukaz be ezkondu zien jentie, bai, bai.
- Oin, hero hori! Hori gerraostien izin da, nik e, gerra aurreko konturik ez dakit! Gerra ostekue, ba hori izingo zan e, ba oin hirurogei urte, hirurogei-hirurotabost urte be bai, hirurotabost urte bebai.
- Zu neskatilatxue
- Ni neskatue nazela hasi zien etorten bai.