Ondarroa (Bizkaia)

Arrantzaren sasoi onetan, Ondarroa aberatsa

Arrantzaren sasoi onetan, Ondarroa aberatsa <p>Arrantzaren garai onetan Ondarroa oso aberatsa izan zen. Orduko bizipenak. Bi zinema zeuden: Alameda eta Bide-Onera. Non zeuden eta nolakoak ziren. Inguruetatik jendea etortzen zen domeketan eta hiru ilara ere egoten ziren batzuetan.</p>

Transkripzioa

- Gero hasi zanin itsosu emoten-ta, herrixe [altza zan] dana, bai. Nik ezautu dot Ondarru aberats-aberatsa. Aberatsa benetaku, e! Barakat ondiokan erretrato batzuk, e, Ondarruko portun, edurre eindde, erretratu atata, edurraaittik atata. Portun ez zan kabiaten orratzik be ez, dana txalopi, dana [haxe] txalopi. Euan... bueno! Ondarru zan ordun... Ondarru zan handixe. Ondarrun euazen zine bi ta domeketan etorten zan Markiñatik be bai jenti ta Mutrikutik be bai jenti, autobusetan etorten zin, zinea. “Cine Bide-Onera” ontxe goixan dana eta besti kafe-antzokixe zan lekun euan zini, “Cine Alameda” gakon hari ixena, ta “Cine Bide-Onera”. Baiña zinin, ba, [oin] ze esango dotsut ba? 150 bat lagun-ta igual kabiateko beste bai. Bai, bai, handi-handixak. Kafe-antzokixak ointxe dak.. eukan eskillarak eukazen lekun, ba, eskillaran hegaletik hasi ta kamiñura arte, hiru illara, hiru illara, e, horrekin…

- Bai, bai.

- ... asientukin. Ta gero goixe ointxe dan modure, ointxe be ez da goixe kendute ta. Ha zan “anfiteatro”. Ha merkiaua zan.

Egilea(k): Nora Rocandio (Ondarroako Institutua)