Olatzagutia (Nafarroa)

San Juan eguneko ospakizunak

San Juan egunean herrian egiten ziren ospakizunak. San Juan sua.

Transkripzioa

- Gero, San Juan egunian ere? orduan ee... ya a una... plazara, plaza le-... jarritze gintzan? eta orduän ematen zein ardua, arra(t)saldëan? arrasal(d)e... txun-txunaki? eta... ematen tzein ardua eta gaztaiyä, plazako… jende guztiyari; eta... gero San Juana da... kantaita? bäia ez, oi eztakit.
- Ah, San Juanen kantaita ez dakizu, e?
- Asieria, asieria badakit baya bestela ez.
- “Irurak iru dira, irurak e mendi(r)a”, pero, no sé más seguir.
- Eta paratzen zen arbola?
- Bai, ta San Juan egunian e, plaza erdiyan, jartzen tzein e... abaitz8 aundi bat... Gero, patzen tzein ee, igual e... öilaxko bat edo, puntan, e? eta, orduän e... gizonak ee... bah! iya, nork e... iristen zein e... uilaxk ura; baya, ez ziteke izan? zengeiti... untatzen tze-, eztakit zerekin untatzen tzein ta...
- Irrixtratu iten ziran eta bota, lurrera; ta olaxe.
- Eta apezak eta... apizak, benedikatzen zuen arbola?
- Bai... bai.
- Nola esaten duzue hemen? apeza, apiza edo apaiza... nola?
- Apiza... apiz bat; ta gero, mezara faten ginden, domekatan ba... meza nagosiyaa, badakizu. Ta... bueno, orduban ee... jendia... asko faten tzen9 elizara; orai ezta faten eunbeste, je!
- Ez, ez-ez-ez; orai gutxi, e?
- Orai gutxi faten da; eta olaxe ba.
- Eta etxe-atarietan, egiten zen sua?
- Bai, bai, bai... suba iten tzan; joe! patzen genduen or... maiz-lastöa, badakizu maiz-lastöa zer dan?
- Maiz-lastoa?
- Maizëan... lastuak, eta... bedarrakin-da monton aundi bat patzen, patzen genduben? eta su(b)a eman? da gero, saltoka an! gaztiäk...
- Haren gainetik?
- Arren gaineti, suban gaineti... ta olaxe.