Mendaro (Gipuzkoa)

Ogia egunero egiten zuen amak I

Ogia egunero egiten zuen amak I <p>Bere amak ogia egiten zuen egunero. Ezin omen zuten esan egunero egiten zutenik, astean behin egitea zen ohikoa-eta. Herriko bati goseak zegoela okinarekin gertatutako istorioa kontatzen du.</p>

- Ordun etxen ogie itten zenduen?
- Amak, edarra gaiñea!
- Labesue zeukezuen?
- Beste bat politte esango dizuet horrekin. Bai, ta amak itten zaban edarra. Egunero labakaia itten zaban bete-bete-bete ta geo gozua botatzen zion gaiñea! Jolin, pastela...
- Egunerokoa itten zenduen ala asten behin?
- Egunero... Bai, zea... egunero, egunero.
- (Hiztuna 2) Baiña ezin esan e, ama?
- Ezin esan baiña hori. Ezin esan.
- Esan nahi det, garai hartako jendek asten behin o... askok itten zuela.
- Ines "Usetxe" ezautu zendun? Ezta. Ta kamiño bittarte etxia aurrekaldian dauana [haretxetan] ta panaderuai esan ei zion: “Hi —zihero, holaxe kaxkartu zan andra haura. Demasa zan... Ze ete da e ogi-gosia?—Hi, emaiak ogixa!”. [...] hola itten zaban hizketan ta: “Ze esaten ai haiz hi! Ze esaten?", "Egixa esaten dixat! Emaiak nei ogixa, gosiak naok eta!”. Bere zea zan, ba, e? “Nada, no le daba”. Ez sinisten. Nei ez ien esan... ogi pixkat ematia zer zonan, ba!