Mallabia (Bizkaia)

Artzain Ameriketan

Ugazabarekin harremana zelakoa. Artzainaren bizimodua; une garratz asko.

Transkripzioa

- Lehenengo suerta daten urti suerta daten erosuena, itxuri dauenez uzabak esan eustanez e, banoa bai zaldidxokin, zaldidxok temedaridxoa. Zaldi pari itzela, ene edarrak animalidxak karruaz, etxia hantxe geuk geunken. Baiña hori, etxi bai etxi zelan esaten eutsen hari? karrokanpue, zaldidxekin. Baiña guruntza bagoin, bigarren uzaba, ha lehengue amaittu zuan, ba etxa allaga zan ondo ta ba […] amaittu zuan. Gero Luisaz egon nintzenin, horrek ein eustan harek etxie, ordun inmigraziñokok liau eitten zittunan, ba bi baiño lau, oge biko etxie zelaku ta holaku, papelak zelan nik ez neukezan ondiok […]. Bueno, ipini eustanan asko kostata e, honako […] izenaz da, ta gero oge bi, terrenue azpidxan, larogeta hamar arloko terrenue, ure garbidxaz, coleman argidxe, coleman argidxe bakizu zer dan? gero ha kendu ta nik butanue ipini.
- Zer da coleman argidxa?
- Coleman ba hori, bete gasoliñiaz ta hori metxiaz ta argidxe eitten dabena.
- Karburua.
- Ez, karburue ez, coleman beste bat da. Bardin da. Gero, nun ikusten doten e honek gas-botilla moduko butanoa han, etxin trelako zahar bati inkeute, trelako zahar bati, ze ein najuan? kendu ha, gero kanpora erun, kotxe bateri llantie soldiau atzien kamioie, ta han sartu ipinitte, nik eitten neban holako gauzak e, uzabak baekixan, nik nahi nabana ostu, ta gusta jatana ondo ta bai hoixe. Zeozer e etxin llabi falta bazan e, […] zittunan Jon, nire moduko mutil zaharra ta: “Llabi falta da” ta “Jon jun Pedron kanpora, hara bakarretxera hantxe eukiko dozu segurua” ta hoixe. Nik, nik, han ez da egoten iñori eskatzeko e, han etxetik eruten ez […] etxera eruten […] baiña horretan pertsona bazittuan, nik zertzuk eitten nittun.

Egilea(k): Ander Astoreka