Makea (Lapurdi)

Katiximarat ostegun guziez

Katiximarat ostegun guziez <p>Ostegunetan joaten ziren katiximara. Apeza zen horretaz antolatzen, ez zelako denboran laikorik orain bezala. Haur guziek segitzen zuten kristau bidea. Ang&egrave;le gogotik joaten zen bai eskolarat, bai katiximarat.</p>

Tamaina:

Ostegunetan joaten ziren katiximara. Apeza zen horretaz antolatzen, ez zelako denboran laikorik orain bezala. Haur guziek segitzen zuten kristau bidea. Angèle gogotik joaten zen bai eskolarat, bai katiximarat.

Transkripzioa

- Ta gerora, orduan, hori baserrian zen ta erran duzu eskolarat gaten zineztela, bainan kateximarat’e gaten zinezten, ez?
- Eta ba, denbora hetan ortzegunetan libro zinen ta ortzegunetan joaiten ginen beraz kateximarat. Goiz guziez, lehenik meza eta gero katexima.
- Ta nork ematen zuen, apezak?
- Apeza bakarrik, ba, ba, ez zen laikorik orai bezela, apezak bakarrik, ba.
- Ta denak gaten, haur guziak gaten ziren katiximarat?
- Denak, denak, denak; ez zen nehor egoiten joan gabe.
- Gaizki ikusia zen batto ez bazen joan nahi?
- Ez dakit, nehor bazenetz joaiten ez zenik. Ordüan, ohidura zen: eskola bazen, katexima bazen, igandia bazen. Denak segitzen zintiin berdin-berdina.
- Ta zer nahiago ziniin, katexima edo eskola?
- Ez niz oroit, ni gogotik joaiten nintzan bietarat ere. Eta oino oroitzen niz, memento batez… urrian: urria erraiten da arrosorioaren hilabetea. E bien, eskolaat joan aitzin, arrosoriuaan iten, oroitzen niz erabilirik meza aintzinian edo meza ondoa zen… ez, meza ondoa zen, seguraz’e.

Egilea(k): Maite Mendiburu Elizalde