Getaria (Gipuzkoa)

Arbia ganaduentzat

Arbia ganaduentzat Inguruko auzoetakoek izaten zuten harremana, baina jaietara gutxi ibiltzen ziren lan asko izaten zelako baserrian. Arbia egiten zen lehenago ganaduei jaten emateko. Arbiaren inguruko lanak. Arto-orriak ere ganaduari ematen zitzaizkion.

Transkripzioa

- Eta ordun, Aizarnazabal esan dezue ta, bestela, hemen inguruko auzuen artian eta, hartu-emana haundiya izaten zan?
- M.: Bai, bai. Auzuan bai.
- M.: Hori beste aldea da, baiño.
- M.: Bai, bai. Alkartasuna.
- Bertakoekin eta?
- M.: Bai, bai. Bertako zeakin ta bai.
- J.: Bertako zeakin.
- M.: Ordun ibili iten al zan, ba? Mezeta jun behar zendun. Ta ordun ez zan ibili’re itten. Zeure zean hortan, ta listo. Geo arbiya zeon ordun ta, arbi hostrua in ta, …
- Hori noiz?
- M.: Hori neguan… ze garaittan izaten zan hua?
- J.: Nobienbria.
- M.: E?
- J.: “Noviembre”, “noviembre”.
- M.: “Noviembre” izango zan gaiñea. Hostrua itten zan bittartian… bueno! Arbi haundiya bazan, ta arbi hori haundiya in bazan, ordun earki jata zea itteko. Geo majina jarri zan ta, majina jarri zanian hua txikitzeko difeentzi haundiya. Eske dana etorri da… Ai! Ta hori apuntatzen ai al zea, gaiñea?
- Danetik pixkat.
- M.: Ta ni berriz, txoliñan moun […].
- Ez, oso ondo.
- Eta arbiya ordun inportantia izaten zan?
- J.: Ganauentzako.
- M.: Ganauentzat.
- J.: Ganauentzako.
- M.: Oain bezelako pentsu, oain bezelako janak ez. Oaingo zeak… Jesus, Maria!
- Eta noiz batzen da? Noiz biltzen da arbiya?
- J.: Hori hortxe, nobienbrian o hola izaten zan.
- M.: Bai. Ta geo bestia, artua, artazorrua in ta zea’re bai, artua txikittu, zuittu, ta haen hostruak zea inda, dana holaxen, dana holaxen, ganauai. Bueno, bueno, bueno! Oain bezela… Oain bezelako pentsu zeak eta… Jesus! Ziharo kanbiauta dao!
- J.: Bai.
- M.: Bai.
- …eta gorde iten zan? Neguan gorde, o?
- M.: Ez, hor huaxe ibiltzen zan.
- J.: Ganauentzako hua izaten zan, ta bata jasotzen zanian, bestia ta hola.
- Bildu ta eman, bildu ta eman.
- M.: Bai, bai, jenealian. Zapa… jaian ez itteattik, mezeta jun gabe ez zeon gelditzeik ordun jaietan, ta bezperan ekarri pilla bat, han [tolestun] jarri ta. Geo jarri zanian majina txikitzeko, [dongiñian] ordun, hua zean, txikittu itaiakiñ eo, diferentzi haundiya zan. Geo motorra jarri zanian txikitzeko, difeentzi haundiya. Ene! Gauza kanbiatzen jun zan bezela, izugarrizko difeentziya.