Getaria (Gipuzkoa)

Gariaren garrantzia; honen inguruko lanak

Gariaren garrantzia; honen inguruko lanak Artoa, garia eta babarruna ziren garrantzitsuenak baserrian. Garia txartzen hasi zen eta orduan utzi zioten ereiteari. Gariaren inguruko lanak. Kale ingurukoek herriko frontoian jotzen zuten garia.

Transkripzioa

- (Maria Gurrutxaga, emaztea).: Ordun ez zan nahi izaten, ordia! Gure ama zana, gaixua, jesus! Bere gariya ta artua iñ ezkeo, babarruna, konforme.
- J.: Ordun gariya ta artua zan. [Hua iñ ezkeo] ona, e!.
- M.: Bueno! Ta nere koiñatak, koiñatak esaten ziyon: “Ama, baatza pixkat bada’re…”, “Ixilik eon ai, neska! Ixilik eon ai! Nola baatza ingo den, ba, zean?” Hark bere gariya ta bere artua izan ezkeo, Jesus!
- J.: Ordun dana [behar zan ta], zea [guziya], hartua ta baba.
- Gehiena hori?
- J.: Dana hori, dana.
- J.: Geo txartzen hasi zan, bai.
- M.: Ta geo beherago gendun zea, terrenuan, han garbi-garbi-garbiya, zillarra bezelakoxia. Ta “Ene! Hau ez deu uzteik! Hau ez deu uzteik!”. Han zea in zan ditxosozko olua, “Utzi beharko deu, Maria, ba!”. Haor, ba. Ordun, ene!, gurasoi zea ez ematetik, disgustua ematetik, ya etsi zunian, beak “ez, utzi in beharko da”. Eske ordun zan garia han, garbi-garbiya behian, […], bueno! Ordun txoatzen.
- Eta hemen ingurun garia asko iten zan?
- J.: Ordun gariya iten zan dezente, bai, bai, bai, ondo, ondo.
- J.: Eun bat, eun bat [zea, anea, anea] esaten diyou guk, geuk’e beti urtian, e, eun bat izaten giñun.
-M.: Garia jotzen. […] ez zan atea’re itten. Entre, ekarri in zunak ta zea in, hua jo. Ez…
- J.: Ez, ta uain bezela ez da zeaik, eta orduan gastua […], hoixe.
- M.: Bueno, bueno, bueno. Gariya iñ, ta o zea in ta, garittan gehio gastatzen zan ogiya ekartzen. Gariya in […] ta, zea itten zan, errotan ta jo banakin ta zea, ordungo… Jesus! Gariya ekarri ta bereik ez!
- M:.: Lan asko ta […] ez.
- J.: Bai. Lan asko ta, lan asko ta zea gutxi.
- M.: Jesus!
- J.: Getaiko…e… kaleko, kalekuk bai, kalekuak danak frontoira.
- Kale inguruko baserritakuak eta frontoira juten ziñaten?
- J.: Bai, frontoira.
- Baiña baserritakuak ez?
- J.: Basarritakuak aleik ez […].
- Zuek hemen bertan?
- J.: Hemen bertakuak, basarritarrak basarrin. Haiek kalekuk zian haiek, kalian bizi zianak. Hola badaude basarri txiki batzuk?
- Bai. Kale inguruko basarriyak.
- J.: Kale ingurukuak, bai. Hoiek’e danak kalea.