Eskoriatza (Gipuzkoa)

Inkubagailuak

Inkubagailuak Lehenengo inkubagailuak petrolioarekin berotzen ziren. Gero elektrifikatu egin zituen aitak. Elgoibarrera, Eibarrera eta Durangora joaten ziren arrautzak saltzera. Etxeko dendan ere saltzen zituzten.

- Ta gero gure dendie bakitzu zela hasitte dauen? pentsaizu nundik alla...
- Hau? Beheko dendatxu hau?
- Bai, bai. Aitta fan arrautzakin Bittorixera, ta sagarrak ikusi han baserrittar batek eta “¡Jose Mari, lleva huevos, uy, lleva manzanas, ya que has traído huevos ahora lleva manzanas!”. Barkatxu bat sagar hartu ta haretxek saltzen lehelengoketatik, haixe zan gure “la primera venta, una barca de manzanas”.
- Ta orduan dendia osea fruta saltzeko dendia ipiñi zeuen.
- Bai, bai, bai, bai.
- Esan dozu zure ahizpiak periodiko dendia-edo.
- Bai, baiña hori ya ezkondu ta gero.
- A, hori geroko kontue da.
- Geroko fanada euen bai. Baiña ha dendie ifiñi euen lekuen egon ziren, lehelengo-lehelengo baserrittik bajau zienak inkubadorak. Ta lehelengoko urtietan, urte askuen egon zien petroliueaz ataraten gittuen. Bai, txitxak atarateko bai, bai. Porke klaro ure bihar daue gaur (…) egunien bi buelta emon bihar jakue arrautzari be, goixien eta gabien. Bai, olluek be emoten (…) buelta, inkubadoratan bai.
- Eta gero baserrixen ollalokie egoten zan.
- Exaktamente. Baiña arrautzak horrei bai eitten eutsan aittek kurtze bat, ta goixian ha kurtzie gora begire, ta gabien behera begire, bi buelta emoten jakuen. Eta gero elektrifikau in zittuen inkubadorok, ya elektrizidariegaz. Ta petroliuena porsiakaso ez gentson kendu porke orduen argixe Bolibartik etortze zan ta uran askotan, zela ura falta zan, orduen ba bixetara egon zien.
- Karo ze ya zuek hotziketan jatzuez arrautzak eta danak galdu.
- A bai, bai, bai, bai, bai. Sekule be ez geuen euki problemarik arrautzak saldu eziñik. Gero aiztak Elgoibar, Eibar ta Durangora bixetara, hiruretara ibiltzen ziren.
- Trenez hareik be?
- Harek trenez, trenez klaro! “es el año cuarenta”. Bai, holaxe izen zan gurie, ta gero dendie ba apurke-apurke-apurke, “pues hasta ahí hemos llegau”.
- Ta gero dendia ordun hasi ziñanian sagarra saltzeko.