Eskoriatza (Gipuzkoa)

Erlijioaren lehentasuna

Eskola kontuak. Auzo-eskola. Maisuen izenak. Eskola gutxi ikasi zuten; doktrina ikasteari garrantzi gehiago ematen zitzaion. Mezara egunero.

- Zueik eskolara hemen auzuen fan zitzien?
- Hemen apurtxo bat.
- Apur bat ein zabien hemen, auzuan bertan?
- Bai.
- Bai, Cipriana eta Zacarias-eta zien, ta ni asko... ni ez nitzen asko fan. Nik ez dakit ardi-zain edo zetan ibilten nitzen. Ni ez nitzen asko juan, ta haik emuten euen eskola apur bat be, baiña gero ekin zan jentie kalera ta hortik, hemendik, hau ta... Baiña han eskola modukue, eskola modukue.
- Marianistetara be fan zien gero mutikuek.
- Bai. Gero, gero ekin zan kalera-ta ekin zan, baiña hemen, lehenengokuen, eskolie modukue bai. Ta jo eitten zittuen, baiña... [...] makillie luzie, ta [...] eruen-ta eitten eutsen ta jo eitten euen, baiña [...]. Ez, eskolaik ez zan, dotriñie. Dotriñie. Eskolaik ez.
- Klaro, lehenengo etxeko lanak zien, ta gero eskolie. Ez? Lehenengo, etxekuek. Lehenengo lanak ein biher, ta gero, ba, astixe baeuen iguel, ba...
- Bai. Mezetara ta atsaldien errosarixotara. Mezetara, mezetara-ta faten da noiz edo noiz]. [...] ta neskatilla-mutikuei preguntiek eitten eutsien dotriñienak eta...