Erandio (Bizkaia)

Durangoko bonbardaketa

Durangoko bonbardaketa Durangoko bonbardaketan bizi izandakoak kontatzen ditu. Eraikin batera sartu eta irten ezinik geratu zirenekoa azaltzen du xehetasunez.

IRALE - Irakasleen euskarazko prestakuntza zerbitzua

Jatorrizko proiektua

Grabazio honen materiala ondorengo proiektuaren baitan jaso eta landu zen. Bertan aurkituko duzu jatorrizko materiala eta informazioa: IRALE - Irakasleen euskarazko prestakuntza zerbitzua

Transkripzioa

- Etxe zar bat egon zan. Bueno, etxea, zarra ez, etxea, kamino ezkiñen, bide ezkiñen. Eta sotanu, baie honen alturati [eukiko euen], horti, bai, klaro, honarteko alture euki [euen], kamiñon egon zan halako bentana bat gizona fazil pasateko modukoa barrure. Eta apurtute egon zan, teilatue eta danak... eta [sotanun] eskonbrok [...], salta gendun, bota gendun piezea, bota gendun hara barrure eta salta gendun hara barrure hirurok. Aiba! Gero, eskillarea, eskillarea, badakizu…
- Bai, bai, bai.
- Eskillarea, handi sotanuti gora igoteko eskeillare? eskonbrokaz tapata. Aiba, nondik urtenik ez gero guk! La madre… Ointxe gagozak majo! [...] ederto! Egon giñan bentanan eta ze egin gendun? Euki gaiñun garriko bat esaten jakona…
- Bai, bai, bai.
- Garrikok barrik nik eta lagunek, baie sendok! Sendok. Baltzak, garriko baltzak, sendok. Amarra, punteri amarra, ta hori deustuztarra, deustuztarra egin gendun –pisurik gitxienekoa izen zan– bion arten... imini eskonbroko ladrilluk-eta, batu han, derrepente, eskuz-eskuz han, [zazkelerik-eta bapez], han imini piloa, piloa imini eta hareri koiu biok ta altxa gendun ha gora [...]. Amarra karrikok gero, amarra garrikok punteti, [...] amarra pieze, bakotzek bat. Karrikok barrik eta fuertek euki genduzen, e! Sendok. Eta sobrau gero [...]. Hak pieza hori atera euskun, handi goiti tiratute, morteru hori. Gero beste lagunek, neure lagunek gero ba, gero nik, ta biok... mekaguen ros… koiu, makurtu holan, eskonbron pilo ganen parau holan eta beste para neure zeren, lepon [...] eta beste [...] amarragaz zereti, garriti amarra, garrikoaz, e, ha be. [...] eta tiretute txerpotx [...] urten kanpora. Bai, bai, bai. Hori ez da… barre eiten dou oin baia...
- Oin bai, oin bai, oin ederto, oin ederto.
- Mekatxis la porra… Bueno. Gero ni [...] atzen geratu nintzen.