Durango (Bizkaia)

Emakumeak herria garbitzera behartu

Emakumeak herria garbitzera behartu Feliren aita kartzelan zegoela, bere ama gurdiarekin eta ganaduarekin Durangoko hondakinak batzera behartu zuten.

Transkripzioa

- Feli: Eske obligau eitten abien orduen. Obligau eitten abien, hartu behidxek, buztertu eta Durungoko kalietan eskonbruek kentzen. Eta gero frantsesetan emoten otsien milizianuen moduen jana. Han jaten abien. Behidxek han eongo zien, ez daitz ba zer jaten abien behidxek. Honenbeste ordu.
- Gizonak kartzelan euki eta bera?
- Feli: Bera? Behidxekin eskonbroak kentzen kalietan Durangon.
- […] eroan abien, ezta?
- Feli: Bai, bai.
- Seguruena Durangoko jentiek ez dakidxen gauza bat, ezta?
- Isabel: Batzuk jakingo dabe.
- Feli: Hor frantsesetan eon zien soldauek ta eukitten abien holango aparatotxu bat hantxe egoteko. Ze bai luzero eon zien; ze gu San Franziskure juaten giñien eskolara gero Maribi ta bidxok joaten giñien handik ta auki abien kaseta moduko bat eta beti eoten zan hantxe sartute soldau bat. Ta ama-ta luzero. Zuen amatari-ta ez otsien obligetan?