Berriz (Bizkaia)

Garai batean elur eta lei gehiago neguan

Garai bateko neguak gogorragoak ziren: elur gehiago egiten zuen eta baita leia ere. Teilatuetatik izotz-kandelak egoten ziren zintzilik.

-Lehen, nire amamak beti esaten dau, lehen negue gogorrague zala ta...
-Edurra-eta be bai?
-Oin edurrik ikusi be ez da eitten. Lehena? Lehena edurre asko be... jesus! Lehen harek kandelak…
- Teilatuetatik-eta kandelak. Ta zerien be, kamiñuen be, kristal eindde dana leidxaaz. Oin ez da ikusten holakorik.
-Ta noz hasten zan edurre ta holan […]?
-Ba, behin zerera ezkero, San [...]tarako ta Gabonetarako… jesus! Gabonetarako ahaztuta egoten gintzezan. Ni makiña bat bidar jun naz hamendik, kridxeda egon hamen ta Andikoako puntara, edurraaz ibili ezindde, ta jun ein biher, gurasuek ikusten-ta juen ein biher. Baiña edurtza galantakin hara puntara […] abarka haundi batzuk galtzakin... Baina oin ez, oniño Anboton be ez da ikusi edurrik. Oin neguek asko be hobiek dauz.
-Ene Jangoikue, jesus!
-Bai, ortozik eta... Hamaika bider nik… hamaika tristeza pasau dou han basarridxen, bentana zahar batzuk, teilatu guztietatik urten ta etxetik kanpora dana leittute ta dana edurre...
-Kristelik bentanetan eukitten zenduen?
-Bai, kristela…Oholak.