Auzoko abadea

Auzoko abadea Auzoko abadearen inguruko azalpenak. Sermoiak euskaraz ematen zituen. Lehenago mezak latinez ematen ziren.

Transkripzioa

-Gero umiek dotriñara faten zienian, honek gure nausixonek eta dotriñara faten zienian, horrei be emuten otsen olatia jateko. Pozik faten zien umiek olatia jateko
-Bai, bastante konsideraua zan, bastante konsideraua zan. Hor sentiduen bai.
-Zana zan ba, bueno, ha abadie ordukue zan. Dantzan eta ikusi ezkero ba hasten zan kanpaiak joten illuntzien eta jentie rekojidu, erretirau arte, daun-daun-daun-daun..!
-Baiña gero azkenengo urtietan ya berak alde eitten eban. Jaieguneko mezioi emuten ebanian ba berak alde eitten eban. Ya ikusi eban ba ala!, gura dozuena eizue.
-Oin zan hola sermoie edo zeozer esan biher bazan, euskeraz baiña jator, e! ta klaru berba. Hoixe baeukan.
-Euskeraz zirt-zart euken, bai.
-Eta euskeraz emuten zittuan sermoiak, e?
-Bai, bueno! Hoixe baeukan.
-Eta irakurtzen zan "numero uno". Eta gaiñera boza. Zu Atxabaletakua za? Atxabaletan ointxe be parrokue daukou, boza dauko "de aupa". Eta halakotxe boza euken harek be. Bai.
-Dana euskeraz eitten eban harek.
-Eta sermoiak ze izaten ziren, gogorrak?
-Bueno, danerakouak. Sermoiak gauza askotan haik esplikauko dittue ez dakit zein filisteotarren kontuek eta, baiña guk entendidu ez, eta ezebez. Kastautakuen sermoioi kitto.
-Lengo mezie nok ulertzen giñuen? Latiñez ba. Eta oin sikira ba badakiu zer zertzen dan eta ze...
-Eta sasoi batzutan ez zan izaten abadiak zeozergatik hasarre edo, eta sermoiak-eta pulpittotik...