Astoaren azpian, ezkutalekua

Astoaren azpian, ezkutalekua Garia eta arto zati bat entregatzen zen. Baserri batzuetan gorde egiten zuten. Astoaren azpian gordetzen zuten beraiek, gurdiaren gurpilaren azpian. Miaketekin ez da gogoratzen, baina ibiltzen ziren horretan. Batzuek erosi egiten zuten, entregatzeko.

-Eta zuen arto eta gari eta entregau egin bihar izango ziñuen, ezta?
-Parte bat entregau eitten zan, bai. Ba orduan deklarauta zeuan "cuantas áreas de siembra. Pues de ahí calculaban; si el año fuese bueno fuese malo era igual, había que entregar". Bai, "fanegas", bai. Basarrixan gordetzen-eta ibiltzen zian, akordatzen naiz ni. Gure basarrixan euan astua lotuta egoten zan tokixan, gaiñian astua lotuta. Haura ez zeuan topatzeik ezta... Nik zenbat aldiz harrezkero... Gure aittai-ta nola akordau jaten haura. Astua azpixan, lurrian zulo biribil bat in. Biribilla ez, baiña bastante barrura, e; gaiñian burdixan burpil bat bota, biribil-biribilla, burdixan burpilla bota eta harekin tapauta egoten zan, eta gaiñian astua. Eta azpixan babia ta etxian biharreneko gauzak.
-Orduan etorri eta registrau eitten zittuen basarrixak?
-Baietz esaten dabe. Ni neu horrekin..., gurian sekula erresjistratzera etorri zienik-eta ez nok akordatzen, baiña bai-bai, rejistratzen ibiltzen zien basarrixak, e.
-Tokaitten zana ez bazeben pagatzen, zer?
-Ez dakit zela zertzen zien. Erositta eruandakuak'e bai batzun batzuk. Erosi, gero entregatzeko erosittakuak be.