Ubide (Bizkaia)

Trapagaranen bizitzeko leku finkorik gabe

Trapagaranen bizitzeko leku finkorik gabe Trapagaranera oinez joan ziren astoarekin eta ardiekin. Hurrengo udaberrira arte, han eta hemen egon ziren, leku finkorik gabe. Handik itzuli eta aita kartzelaratu zuten. Etxeko inork ikusi gabe eraman zuten preso.

- Ia, baina… Ta Zeanuritik hara, San Salbador del Vallera-edo.
- Bai
- Zelan joan ziñien?
- Oiñez! Oiñez ardixekaz! Ta astuaz, astuaz. Ta ni akordetan naz ez dait ba non izengo zan , ba han baso baten be lo in gendule, ta ba lo in gendule, han danok! Ba mantan baten azpixen, danok! Lo in gendule bason baten be, hori akordetan naz, ez dakit non izango zan!
- Nortzuk joan ziñien, zazpirok?
- Ama, bai,danok! Ama ta aite ta danok!
- Ta amume ta atxitxe ta be bai?
- Ez, amama ta aititegaz ez gintzezan bizi gu. Ez, gu hemen bizi gintzen, ta amama Zeanin (Zeanurin) bizi zen.
- Orduan zuek bakarrik?
- Ta zenbat denbora egon ziñien han?
- Ba handik hasite ba Domu Santuetan jun hemen ta etorko gintzezan ba udabarrixen, udabarrixen.
- Ta nun egon ziñien bitxartien?
- Danien hor, edozein lekuten. Edozein lekuten, bidien hor, joan ta etorri ta etorri ta joan bidien, edozein lekuten.
- Ta beste famili batzukaz edo egon ziñien?
- Ba egon gintzezan e hor Zeanin amen e, amen ta, ama ta ama ta zeren aman ta aiten etxietan, ta gero handik beherantza jun biher zala /bizala/ handik be ta, gero han San Salvador del Vallen be euki genduzen parientiek, ta harenien be egon gintzezan ta mendixen be bai ta, edozein lekuten! Egon. Jitauen moduen, bardin-bardin, bardin-bardin!
- Eta han zauziela jan, ze jaten zenuen?
- Ba, ba ni ez naz akordetan, jango gendun esnie ta eukite genduzen ta, ba esnie ta gazta batzuk be bai ta. Ba nik zer dakit ba, azurixek be eingo aurezan edo ardixek-edo, ez dait. Ta ba holan kontuek.
- Aite kartzelara.
- Kartzelara
- Ba gu hemen etxien biziten! Hemen, ta guk ez gendun ukusi eruten. Guk ez gendun ukusi eruten. Ba pasau auren kartzelan ta ba hemetixek bertatik baina guk ez genduk ukusi eruten, amak bez, amak be ez hauen ukusi.
- Ta zelan entera ziñien?
- Ba berak, berak, ba ez dait ba nik , eskribiduko hauen edo, ez dakit, ez dakit ze ixen zan.