Tolosa (Gipuzkoa)

Arco-iris elkartearen hastapenak

Arco-iris elkartearen hastapenak <p>Errepublika garaian, lagunak elkartean biltzen ziren; orduan, Arco-iris izena asmatu zuten. Elkarte hartan, jarrera politiko desberdinetako jendea biltzen zen. Han, dantzak ikasi zituzten, eta emanaldiak ematen zituzten.</p>

Transkripzioa

- Gu, klaro, lagun-lagunak o beti izaten da kuadrilla, no? Zerkausin biltzen giñan, sozidade bezela. Ta orduan atera zan Arco Iris izena. Batzuk esaten due gauz bat, baiño neretzako hori izan zan famili karlistak eta republikanuak, sozialistak eta nazionalistak. Baiño ni… nere arreba zan emakume… “nacionalistas”. Bai, nere arreba. Eta, ordun, neri sartu zitzaian… dantzari. Eta juten giñan, ba, herritaa. Nola iten zuen han… Nola da hori? este… esango det! Nola iten zuen… “mitines”. “Mitines” iten zuen. Eta gu juten giñen, ba, dantza itea. Ordun ikasi genun dantza; hanka nola mugitzen genun! Oaiñ´e mugitzia dauket, baiño…
- Hori zer zan republika garaian?
- A bai, bai, klaro, klaro. Nik republika garaian neuzkan hamabost urte.