Pasaia (Gipuzkoa)

Frontera joateko izena eman zuen

Frontera joateko izena eman zuen <p>Gerran, Fabian Bilbora iritsi zenean, senideekin elkartu zen berriro eta frontera joateko izena eman zuen. San Andres batailoian egotea tokatu zitzaion. Handik Amaiur batailoira joatea erabaki zuten lagun batek eta berak.</p>

Transkripzioa

- Ta geon han, han naola, gerra hasi zan ta frentea jun bihar, geo. Apuntatu, beste San Andres batailloian.
- Zu apuntatu ziñen?
- Bai eta frentea.
- Eta noa? Nun ibili ziñan?
- Hoi, ba Bizkaiko zerian, Gorbeako behian ta aldamenian, inguruan danak ta geo Santander partian'e bai ta.
- San Andres batailloia zan.
- Bai, baiño geo, gehigo San Andres batailloia. Ta geo handikan pasa giñan, ni juntatu nitzan beste laun batekin ere, nere launakin.
- San Juanguak?
- Bai, zeon "batallón Bolivar" eta tokatu giñan deskantsatzea jun giñan zerian, harrekin topatu nitzan eta harrek esan zian: “Amaiur halako lekutan ziok eta joango al gea?" ta"goazen!" eta in gendun permisoa eskatu kapitanai eta esan non handik alta ekarri behar genula.
- Ze ekarri?
- Alta, ya hango permisua nola guazen hara eta zea ta zea. In gendun laja armak eta genekagun zeak eta ofizialak eta ikusi gabe zeai, jun, biyok juntatu giñan ta ospa, alde in gendun.
- Ta noa?
- Ta apuntatu giñan "al batallón Amaiur". Herriko denak han zeuden ba gehienak eta gu batailloi haitan guk gutxi ezaunak hola zerian ta hara jun giñan.