Lekeitio (Bizkaia)

Errepublikan "Historia sagrada" eta gurutzea kendu

Errepublikan "Historia sagrada" eta gurutzea kendu <p>Eskolan denetariko gaiak zituen entziklopedia zuten. Errepublika garaian, "Historia sagrada" atala artaziekin ebaki zieten eta hormako gurutzea ere kendu egin zuten. Errepublikako kafetegian bandera eta Gal&aacute;n eta Garciaren argazkiak eskegi zituzten.</p>

Tamaina:

Eskolan denetariko gaiak zituen entziklopedia zuten. Errepublika garaian, "Historia sagrada" atala artaziekin ebaki zieten eta hormako gurutzea ere kendu egin zuten. Errepublikako kafetegian bandera eta Galán eta Garciaren argazkiak eskegi zituzten.

Transkripzioa

- Ta gero eskolan emon gaittuzten, ez dakit ba, entziklopedixa zan, bai, una... eskolan. Ta nire lagunak Mendienekuak, "un poco más pudientes", erosi ein eban harek, Klarita Mendik. Ta gero, Errepublikia etorri zanian, "Historia Sagrada" eta dana eukan berak liburuak, todo. Guri eskolako liburu zanari, hori, "Historia Sagrada" artazixakin, Errepublikia aillega zanian, kendu egin gaittuzen, artazixakin ebai eutsen. Eta harek euren liburu zan lez, ba, harek jostorratzaz eta harixaz harek paginak josi. Eta kruzifikua egoana kendu. Danok negarrez. Ta hamen aurrian hamentxe euan errepublikako kafia eta hantxe esegi eben banderia eta Galán eta Garcíaren erretratua ipini eutsen behian, banderiaren behian. Eskolatik... eta klaro eskolatik ikusten gendun. Eta banderia ez dakit nik zelako banderia ixaten zan... Espaiñola ixango zan, kontizu, ordun denporan, eskoletan-ta ixaten zana . Ta gero ez dakit... gero...
- Bandera republikanoa.
- Gero errepublikanua ixango zan?