Lekeitio (Bizkaia)

Ebakuatutako jende asko

Ebakuatutako jende asko <p>Gerran bapore asko bete ziren ebakuatutako jendearekin. Egoera tamalgarria zela dio: askok ez zekiten nora zihoazen ere, ume asko zeuden, jendea goseak zegoen... Soldadu italiarrak kontzejupean egoten ziren; harreman ona zuten beraiekin.</p>

- Ta jente askok Lekitxotik alde egin bihar ixen ban ezta?
- Alde? Ni akordaten jat urten giñen baporak. Urten, nonora urten baiña, baiña deskalabrua. Ta umik-eta […] aitta etorri zan Gernikatik ta: “Geldi! Ez mobidu iñora, ez mobidu hamendik iñora!”. […] ez genekiuen nora doian, “aquello era…”. Gero holan baporak soiñu joten, batak salta bestik. Bata Laredora besti ez dai /eztai/ nora ta iñork be ez jakin nora, ta umetxuk-eta. “Aquello fué un desastre” .
- Ta salbokontuktogaz-eta problemarik-eta egon zan?
- Guk ez gendun salbokonduktorik.
- Eta baporitan jun zirinak-eta?
- Harek bez. Harek zirin hamar urtekuak eta bost urtekuak-eta. Batzuk jun zirian Bilbora, bestik Santoñara ta horixe, urten, urten nonora. Baia ia, jan barik eta gosiaaz-eta zer? Klaro, gosia eguan orduan handidxa, ez zeuan . Ze akordaten naz ni, honek italianuak etorri zirian, italianuak eon zirin hamen . Hamen eitten eben lo hamen, ayuntamientun behean, “cómo se llama” hori? Ayuntamientun azpidxan.
- Kontzidxopian.
- Kontzidxopian han egoten zirin eta han jaten genduan sardiñak. Sardiña latak pillo bat ta guri emoten gaittuen sardiña-latak eta guk erakusten eutsaun honek [Madalenako] honek babak, babie gordiñik jaten eben babak italianuk ta guri sardiña-latak emoten gaittuezen.
- Alaba: Ta zuek eurari babak?
- Erakutsi haidxe!