Lasarte-Oria (Gipuzkoa)

Abadiñotik Bilbora; sirenak eta bonbak

Abadiñotik Bilbora; sirenak eta bonbak <p>Abadi&ntilde;otik Bilbora joan ziren. Jende asko zegoen batera, eta handik beste etxe batera eraman zituzten. Bitartean, senarra ospitalean. Bonbardaketak. Sirenak jotzen zuenean, etxe azpira korrika.</p>

Tamaina:

Abadiñotik Bilbora joan ziren. Jende asko zegoen batera, eta handik beste etxe batera eraman zituzten. Bitartean, senarra ospitalean. Bonbardaketak. Sirenak jotzen zuenean, etxe azpira korrika.

Transkripzioa

- Bai “claro” [...] esan genun ba, hemen ez dakau ezer. Zea jungo gea, gu're Bilbao aldea jungo gea hemendikan. Bai, hoi in zuenian hurrena hemen hasiko dia ta gu han biyok bakarrik giñen ta geo Bilboa jungo giñan handikan. Ta koiñatak bere anai-arreba ta aitta ta geo koiñatak eta... Famili haundiya zan ta danak han zittun, ama ta aitta ta neskak, arrebak. Ta anaiyak mutil koxkorrak asko zian, beatzi-hamar bai ta haik errefujiatu zituzten etxe batian, danak batian. Ta gu're hara jun giñan, koiñata ta ni're bai haikin batian. Ta utzi gindun, abadian utzi gindun. Ta hara [...] giñan aita, ta egun batzuk eman giñuzen han ta esan genun ba denak hemen ez gea eongo, jende asko dao ta. Esan zun nobiyo, esan zian harek "hitz eingo det nik", aiuntamentua eo holako itten zuen. "Lo único" Axala zamakin, Axala Hernanikua ez dakit zuek ez dezue aitzea izango baiño, Axala Hernanikua hango zea itten zuna, mahatsa itten zuna ta be aittona gure nobiyuak bazakin [...] zan, "harena jungo gea, aber nunbaitten ematen digun zerbait". Ta jun giñan ta "joño, ze habil zea'". Harek ezaguna [...], ezagunak zian ta, familiyakin zeon. "Familiyan asko dittuk eta hari nunbaitte [...]". "Bai, baita, senar-emaztiak neska txiki batekin. Oso famili ona dek eta mataderuan lana itten dik gizonak, eta eramango dit, harexe eamango det", andria. Primeran. Ta halaxe, jesukristo haundiya badao nunbaitte han zean Gran Vian goiyen, "calle Iparraguirre, calle Aguirre" eo ez dakit zer zan. Hara, nei eaman zian.
- Ez dakit ze kale dan baiño, bai, ondo akordatzen zea e?
- Bai. Ta han ez zun denboa askoik in. Ni han bakar-bakarrik, beste senar-emaztiakin ta neska koxkorrakin ta, umekin ta ni haikin. Bea ospitalian. Haik beti ospitalian eoten zian. Bai, haik beti ospitalian eoten zian. Bai, ta han gendela, geo, zea pasa zan bonba, geo bonbardeatzea etortzen zian, noiznahi bonbardatzea, Bilbao bonbardeatzea. Ta bonbardeotan sirena jotzen zuen ta sirena jotzen zuenian etxe guztitakuak korrika behera, beheko pixua, "entresuelo" eo ez dakit zer zan. Danak behera, ta bukatzen zanian, "Dang dang dang!", "Botatzen ai dia", pentsatzen zan, ""a ver" hemen hiltzen gean, "a ver" hemen hiltzen gean". Bertakuak eta danak e? Etxe guztikuak eta bertakuak eta danak bildurrez, bonbak botatzen aitzen zianian. Ta bukatu ta, "bueno, etxea", gora, pixu bat gora. Ailletu orduko errezatuuuu, "Jo!", berriz'e behera, sirena horrekin. Zenbat gora ta behera ibiltzen giñuzen.

Egilea(k): Jon Alkorta Agirrezabala