Errazionamenduko ogia

Errazionamenduko ogia Abertzaleek arazoak izaten omen zituzten errazionamendua jasotzeko. Azala kendu gabeko artoarekin egiten zuten errazionamenduko ogia Elgoibarren. Errotak prezintatuta zeudenean, zaila zen irina edukitzea.

-Nazionalistiak, nazionalistiak zien baiña hala ta ere eskatu in bihar, ez zauan.
-Nazionalistak ez zeben jasotzen?
-Nazionalistak ez zauan zerian, aiuntamentuan, karlistak zian eta. Ze uste dozu ba? Politikiari hoixe in bihar [...]
-Eskatu zeben eta eman ziuela ta pozik zeuden.
-Ba nik entzunda daukat ha ogixa txakurrak be ez ebala jaten.
-"Qué asco". Hori-hori-horixak, gogor-gogor-gogorrak; haura zela jan ba?
-Baltzak izaten ziela esaten eben.
-Baltzak? Hemen hori-hori-horixak.
-Ba hemen artuakin azal eta guzti indakuak zien harek; artuakin azal ta guzti, zegatik eze... Eneee!
R: -[...] Morokilla eitteko iriña.
-Arto-uruna ekartzen eben, e?
P: -Harek ere tranpazko errotara joaten zian. Errotia ere zertuta, prezintauta. Ta Bizkaixan dauala errota bat. Ene, jakitzen zeben. Segittuan jakitzen zeben, ez dakit zela, eta nola Mutriku ta Bizkaixa nola zerian, Markiña aldera, errotara astuakin.
-Gabaz?
-Bai. Ni ez nintzan jun sekula, baiña mutillak bai joan zian eta gabaz ekarri eta morokilla. Esnia etxian eta.