Gerra etorri zenean

Gerra etorri zenean Gerra etorri zenean, aita eta Joxe anaia Lekeitiora joan ziren ihesi. Donostiara joan zen amarekin. Amak arraina saltzen zuen han.

- Eta gero gerra etorri zanian?
- Gerra etorri zanian, aita ta… aita ta Jose, anaiya, joan zian Lekeitioa, itzul, bestela nazionalek Ondarru hartu zutenian gu amakin geatu giñan han, Ondarrun bertan; ta zubiya bota zutenian, gu… autobusa pasatu zuten gabarran erriyua pasatzeko. Deba, Deba aillatzeko trena hartzeko, honea etortzeko amakin. Denak etorri giñan hona, neskak eta beste anai gaztia ta ni. Ta beste hiru arrebak danak honea etorri giñan. Han ezin zan bizi. Hamen “aunque sea” arraia saltzera joaten zan ama, ta Errenteira ta hola.