Gose garaia

Gose garaia Goserik ez, baina aserik ere ez. Zortzi urtetik 22ra nahiko ogirik ez zuen izan etxean Joxe Antoniok. Jendeak gosea pasatu zuen, baserrian patata eta babarruna bazuten. Txerria. Txekorra parte eman gabe nola hil zuten. Arrazionamendua. Kategoriaren arabera, arrazioak ezberdinak. Kupoiak, kartila. Edozein dendatara. Egian hiru denda zeuden.

-Gero… goserik-eta pasatu zenuten zuek, gerra ondoren?
-Juantxo: Bueno… guk ez. Guk goseik ez.
-Joxe Antonio: Guk goseik ez, baiño aseik´e ez, e!
-Juantxo: Goseik ez, baiño zegona, etxian zegona.
-Joxe Antonio: Zeatikan ogiya, nik zortzi urtetatik hogeita bi urte arte nehiko ogiya ez nun /enun/ izan etxian, eta txarra. Oso txarra.
-Beltza, ez?
-Joxe Antonio: Beltza ta txarra, e. Badia hamalau urte luze, e! Badia hamalau urte luze, e.
-Juantxo: Guk gose... kaleko jendiak bai, e. Hemen barriyoko jendea... Bueno, gosia erruzkoa pasa zun! Jende askok ordun... gose asko pasa zun, asko. Guk ez, “porque” basarrin... bakizu, patata, babarrunak, barazkiyak... gero arraultzak... Noizik eta behin txerriya ere hiltzen zan /hiltzentzan/. Beste baten, ordun... txekorra hil genun etxen! Parteik eman gabe. “Porque” bakizu, jaiyotzan ya parte eman bihar da, baiño gue aitak ez zun /etzun/ jaiyotzian ez ziyon /eziyon/ parteik eman, eta geo, hillebete bat o hola zunian, etxian hil genun. Eta dena gatzetan jarri, samueran, eta geo jan gendun.
-Juantxo: Guk goserik ez genun pasa, e! Baiño etxeko gauzak. Ez oan bezela danetatik.
-Joxe Antonio: Etxeetan… Bueno, razionamentua gero zan […].
-Joxe Antonio: Zortzi urtetatik… Razionamentua… Izan bazian etxiak hiru kategorikuak. “Primera”, “segunda” eta “tercera”. “Primera”, gu ez giñan “primera”a ailleatzen ezeatik, baiño... “Tercera”kuak, ba umiak eta etxeko jendia, lanik iten ez zuena /etzuena/. Eta lana iten zuena /itetzuena/ zan “segunda”kua. Gu ez giñan ordun sartzen oaindik. Eta “primera”kuak, ba aberatsak. Eta bakoitzantzako raziyo bat o bi ezberdiña. Guretzako haundixeo, txikixeo ta txikixeo. Eta kartilla bat, kartilla bat kupoiyakin. Oliyo billa juteko, esne billa juteko, eta holako billa juteko… ba hamabostian behin o. Egunkariyan etortzen zan.
-Eta nora juten... jun bihar zan horren billa?
Juantxo: Dendetan!
-Joxe Antonio: Bai, bai.
-Juantxo: Eozein dendeta, e. Kartillakin eozein dendeta.
-Juantxo: Hemen Egian zeren hiru denda ordun. Ez zeon besteik. Hiru denda. Hemen, Egian.
-Eta ze tokitan zeuden, dendak?
-Joxe Antonio: Dendak?
-Juantxo: Bat, Enrike Simal… Egia sei.
-Joxe Antonio: Sei o zortzi, e!
-Juantxo: Ez, zortzi panadeiya!
-Joxe Antonio: Bai, panadeiya, oaintxe pasa naiz ni handik.
-Juantxo: Egia sei zan. Bat. Gero, bestia Tabakalera aurren, Gerrikona. Portun bizi zianak.
-Joxe Antonio: Bai, bai, bai.
-Juantxo: Gerriko. Eta gero hementxe uan estankua... bueno, etxe berriya nola in dute hemen... Egian goiyen, ta hor. Hor... “las... la patatera” esaten… “Los Agerretxes. La patatera”. Hor zeon beste denda. Barriyuan ez zeon beste dendik ordun.

Egilea(k): Idoia Etxeberria (Badihardugu Euskara Elkartea)