Makiak

Makiak <p>Europako gerra bukatu ondoren, makiak ibili ziren. Nafarroako kontrabandistak eta Oiartzungoak.</p>

Europako gerra bukatu ondoren, makiak ibili ziren. Nafarroako kontrabandistak eta Oiartzungoak.

Transkripzioa

- Este... makis deitzen zioten ixilkakuai. Hemen ere aitu zian Espaiñia sartu nahirik gero! Gerra, hango gerra bukatu ondoren. Hango... ba [...] Gernikakuak zian!
- Gero honea... honea etorri nahi zuten gero!
- Nafarruan eta izan zan [gehien edo]?
- Bai, mugan. Mendi haunditan.
- Eta hemen Gipuzkuan eta?
- Baita ere.
- Baita ere?
- Bai. Hemen gaiñea kontrabandua... Abiadoriak nondik usten dezu /ustezu/... Erortzen zian abioiyak eta Frantzesak lagundu eta Euskal Herrira ekartzen zituzten. Eta... Beratik eta hortik pasatzen zian danak. Oiartzuarrak kontrabandista gehiyenak! Haiek pasatzen zituzten!