Gerra garaian kanoikadak

Gerra garaian kanoikadak Gerra garaian ez zen jende asko joan Igeldotik; soldadu bai. Kanoikadak Mendizorrotzetik. Beldurrez.

-Gerra garaiyan zuek ez ziñaten hemendik jun.
-Gu ez giñan hemendik jun!
-Baiña egongo zan jendia igual jun… ez? Beste famili batzuk eta… jungo zianak ihesi Bilbo aldera-ta…
-Baiña hemendik, gue inguru hontatik iñor gutxi jun zan, e!
-Ez?
-Bai. Jun zian /juntzian/ asko. Bai, bai, bai. Asko jun zian /juntzian/. Ta gue anaiya jun zan /juntzan/ hemezortzi urte konplitu zitulako… Berra, gerra bukatu bia zeon, ta nik ez takit noaiño eaman zuten. Baiño miñik hartu be etorri zan.
-Ba eskerrak, eskerrak.
-Miñik hartu be etorri zan.
-Eta hemen gerra hasi zanian… nola gogoratzen dezu? Hemen, e, tiruak-eta egon zian, ez?
-Ui, kaiñonazuak hortxe atzeaiño ta botatzen zituen Mendizorroztik. Hor berta ta hor goiyen ta bota zituen, kaiñonazuak atea zian. Ez zituen /etzituen/ etxek harrapatu, e, baiño…
-Bildurrez.
-Beti bildurrez! Ta gabian ta /da/, gabian ta /da/ etorriko ote zian ba [...].