Ahizpa frontera bidaltzearekin mehatxatuta

Ahizpa frontera bidaltzearekin mehatxatuta <p>Ahizpa zaharrena mehatxatu egin zuten, frontera bidaltzearekin. Anaia italiarrek harrapatu zuten Santurtzin; bisitan joan ziren. Bergaran ez zieten emakumeei ilerik moztu, O&ntilde;atin bai. Ahizpa gaixotu egin zen, eta ez zen berdina izan.</p>

Tamaina:

Ahizpa zaharrena mehatxatu egin zuten, frontera bidaltzearekin. Anaia italiarrek harrapatu zuten Santurtzin; bisitan joan ziren. Bergaran ez zieten emakumeei ilerik moztu, Oñatin bai. Ahizpa gaixotu egin zen, eta ez zen berdina izan.

- Esan dozu, gerria etorri zanian, aiztak, aizta zarrena batez be, kastigau in zebela.
- Haura kastigauta izan zan, oso kastigauta. Erok zela esaten zotsen hari? Ba izango balitz komisiño bat, erropa zikiñak garbitzera ta kastigauta joan zan, eta gaiñera amenazau in zeben… Hemen frentia itxi zan Angiozarren, Angiozar-Elgeta bittartian. Gurian anaia erekin juan zan aurrera. Juan zan, baiña gero zerian harrapau zeben, Santurzen, ta Santurzen eskerrak Italianuak harrapu zebena, ze Espaiñolak harrapau balebe garbitzen dabe, baiña Italianuak harrapau zeben ta gu jun giñan bisitatzera. Orduan ez zauen ez autobusik, ez [ezebe] ibiltzeko moduan, kamiño danak eta apurtuta. Ta Aureakin, beste aiztiakin, juan nitzan ni bisitatzera ta esaten zoskuen: "Gracias que está con los Italianos, le dejarán estar con él" eta bazkaltzera gurekin eruan giñuan. Haura kastigauta egon zan, preso, bai… Aurrera jo zeben dt ‘los rojos’, gu giñan ‘los rojos’. Oin ‘los rojos’ die... jugadoriak.
-​ `La roja´, bai. Ta hemen emakume batzui ilia moztu be in zotsen.
- Hori Oñatin, hemen Bergaran ez.
- Hemen Bergaran ez?
- Guria amenazauta egon zan, ilia mozteko, ta plazara etaratzen zittuen, gaiñera. Hori Oñatin in zeben, Bergaran ez, Bergaran iñoi ez zotsen kendu ileik, ez.
-Ta plazara etara zittuen?
- Hori Oñatin, Oñatin, Bergaran ez. Bergaran kastigauta horrutz… zentro... frento… frentera, ‘carne de cañón’.
- Ta esan dozu hori ezta, amenazau zittuela frentera eruango zittuela.
- Bai gurian holaxe esan zotsen ‘que le iban a llevar al frente’. Guria gaixotu in zan, orduaintxe gaixotu zan, harrezkero behin be ez zan ibili ondo. Han etortzen zan ez jateko gogo barik, eta eze barik, han zikinkerixa artian erropa zikin danekin dana zorrixekin ta danakin ta etortzen zan, bueno nazkauta kotxaua. Ta harrapau zittun hori, listak, zeintzuk zien direktibakuak eta zeintzuk zian ba... ta guriak egongo zian aurrian, klaro.

Egilea(k): Andoni Goenaga (Ipintza institutua)