Berastegi (Gipuzkoa)

Janaria gerraostean

Janaria gerraostean <p>Ogia ekonomikan egiten zen etxean gerra aurretik. Gerraostean, gosete handia izaten zen, eta taloa jaten zuten gehienbat. Gazta eta mamia ere ez zitzaien falta izaten. Kaletik baserrira joaten zen jendea janari eske.</p>

Transkripzioa

- [PEDRO] Ogie ere, garie errotan iho ta etxen itten zan ta ordun ekonomikan ta labetan ta itten zan, etxen itten zan ogie. Gerra ondore hortako kontuk. Hoi ya, geo ez, geo gerra ondore hartan gosete handia zan, ta zerbait behar zan, ta taloa. Artoa ere asko itten zan ta.
- [MARIA] Gure gazte denbon gu dena taloa izaten gendun: goizen taloa, eguardin taloa, atsalden taloa, gauen taloa. Gaztaiña errek eta esnea ta hola gauen, gaztain garaien, bai, dena holaxe, gu…
- Hori izaten zen orduan janari inportantena, ez?
- [MARIA] Bai, janari sanoa, sanoa, janari sanoa. Gazta etxen izaten gendun, nahiko gazta izaten gendun, ardi gazta.
- [MARIA] Gero mamia ere nahiko izaten gendun etxen, ta kanpotik’e jende asko juten zian gure etxea behintzat han baserria. Gazura gazta ondoko esnea […] atera ta gazta zaharra jatea, jende asko juten zan, bai, baserria asko juten zan ordun, garai haitan, gu gazte giñela.

Egilea(k): Josu Diaz de Otalora