Aulesti (Bizkaia)

Ogia ezkutuan egiten

Ogia ezkutuan egiten <p>Garia udaletxeko arkupeetan entregatu behar izaten zuten. Etxean ere apur bat ezkutatuta izaten zuten, eta bere amak gauez erabiltzen zuen labea, bertatik irteten zen kea soldaduek ikusi ez zezaten. Beraien auzoko batzuekin gertatutako istorio bat kontatzen du.</p>

-Ta lehen esan dozu garixa entregau bihar izaten zenduela.
-Garidxe bai. Garidxek danak hamen arkupi da udaletxin azpidxen, hantxe garidxek. Ta gero etxin ezkutaute eukitten gendun sarritten ze gure ama be gabaz juten zan, pentsau idxe Gernikera artin astuegaz. Ta zera be, labako suk be keie botaten daben lez, gabaz eitten eban ze soldauek ebizen lez hor zerien, ikusi ezkero ez geunken ogidxe eitteko permisorik eta. Gabaz ein ze keie botaten dau labik eta.
-Ezkutuan, orduan, ez?
-Dana ezkutun.
-Ta txarrixa hiltzerik eta be ez zan egongo ala?
-Nik ez dakit ordun zelan ez naz akordetan. Deuket goguen, nire auzoko batzuk han berbetan euezan ta umi ba nik be sei-zazpi urte ez nittun euko ta eurek bixek esan eben: “Geuk behintzet goserik ez dekegu” ta harrokeridxan. Ta “Ene! Honek zer pentsau dabe” esan neban “nik gosie deketela?”, ebai neban honakoxe ogi taku ta euren aurrera ogidxe jaten. Haxe gogun eukitten dot e! Ez neban nahi guk be gosie geunkela esan deixen.

Egilea(k): Irati Bravo Bereinkua