Aramaio (Araba)

San Juanak: abestia

San Juan Egunean lore-sorta bat eramaten zuten bedeinkatzera, eta, gero, sutara botatzen zuten. Mutikotan, "San Juan, San Juan zapuak eta subak erre! Garixek eta artuak gorde!" abesten zuten. Gurasoek nahiko lan izaten zuten baserrian.

Transkripzioa

- Gero, eruaten zan lora-sortatxo bat San Juanetan bedeinkaketan zerea, San Juan egunien. Ta ha zaharra hara sutara botaten zan, erretako. Ta gero kantetan zan, ba, "San Juan, San Juan, zapuek eta sugak erre, garixe ta artue gorde". Ta halako kantu batzuk zien.
- Zela zan kantua? Kantua gogoratzen dozu?
- Kantue zan. Hori... Ez dakit horixe. Luziaue zan hori, baiña ni gogoratu ez. Ee... "Zapuek eta sugak erre", sutan erre daixiela. Ta "garixe eta artue arkan gorde". Gero, ba, aurrera, ez dakit zela... Hori luziaue ixeten zan, baiña guk gutxi kantetan geen ta.
- Baiña kantau eitten zan?
- Bai, kantetan geen; batzuk baekixen.
- Musikiakin?
- Bai, lehenauti aittek eta aittajunek-eta jakingo euen, baiña...
- Eta ze kantatzen zenduen, familixa guztiak? Danak batera?
- Ez, komente faten giñen gaztiek. Mutiko... neska-mutikuek. Aittek eta amak nahikue lan eukitten euen gertaketan San Juanetako... etxe ingurue. Ganaua gobernau ta, egunero lan asko, zortzi-hamar ganau edo hamabi buru etxien ta... Harei jaten emun, ekarri astuekin, ta...
- Nahiko lan!
- Enee! lan asko egoten zan.